Civil Engineering Interview Questions and Answers you Should Know

Civil Engineering Interview Questions You Must Know

No matter you are fresher or experienced in the field of Civil Engineering, you should have to know these frequently asked Civil Engineering Interview questions if you want to grab a better job opportunity in your ideal company.

Here’s a list of top 10 frequently asked must know civil engineering interview questions for you which are as follows :

Most important Civil Engineering Interview questions
  • 1. What is foundation and explain the types of foundations?
    Ans. A foundation is the lowest part of a building or any structure which is in direct contact with the ground and transfers its gravity load to the earth. The lowermost section of the foundation which is in direct contact with the sub-soil is called the footing.
    Foundation is generally categorized into two sections viz Shallow foundations and Deep foundations.
  • 2. Unit Weight of different construction materials?
    Ans. This is one of the most important Civil Engineering Interview questions which is being asked very frequently.
    So, go through all the materials used in construction work and muck up their Unit weight.
    For the Unit weight of different construction materials refer to this link. Unit weight of different Construction Materials.
  • 3.  What is the role of foreman at the construction site?
    Ans. A foreman is basically the top supervisory position at a construction site. This position is gained after having years of experience in a particular trade. A site foreman assigns duties to workers at the site and is responsible for monitoring the progress of the project. A foreman also ensures a safe working environment at the site.
  • 4. What is the minimum Grade of Concrete used in R.C.C. works?
    Ans. M 20 Grade of Concrete.
  • 5. What is the standard cover provided in Concrete reinforcement?
    Ans. Footing = 50 mm – 75 mm, Column = 25 mm – 40 mm, Beams = 25 mm – 30 mm and, Slab = 15 mm – 25 mm
  • 6. How much quantity of binding wire is required for binding 1 MT of rebars?
    Ans. Basically, binding wire required to tie 1 MT steel bars of 8 mm dia will be approximately  12 Kg. Binding wire required to tie 1 MT steel bars of 28 mm or 32 mm dia will be approximately 7 kg. More the diameter of the steel bar, lesser will be the requirement of binding wire. Approximately it is taken as 9 to 13 kg of binding wire per MT of steel bars.
  • 7. What is the Initial and Final setting time of Ordinary Portland Cement?
    Ans. The Initial Setting time of Ordinary Portland Cement is 30 minutes and the Final Setting time for Ordinary Portland Cement is 10 hours.
  • 9. What is Honeycombing in Concrete in construction works?
    Ans. Honeycombing in Concrete structures refers to the voids or cavities on the surface or inside the concrete which are formed due to insufficient compaction during the placement of the concrete in the formwork. Over reinforcementStiff concrete (non-workable), and use of oversized aggregate in concrete are also the reason for honeycombing in concrete structures.

where d = diameter of the bar.
For example – If you have to calculate the weight of 8 mm dia bar, then
Weight of 8 mm dia steel bar (kg/m) = 82/162.2   =  0.395 kg/m

 

You may also like:
1.  How to Calculate the weight of Steel [Bars, Sheets & Plates]??
2. Least Count of Prismatic Compass and Surveyor Compass

If found this article helpful feel free to share it with your friends.
If you have any queries regarding the subject or you want to add something from your side please write it in the comment section provided below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *